Az egészséges táplálkozás alapanyaga
A strucc húsa a vörös húsok kategóriájába tartozik, megjelenésében a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. A hús magas vas- és fehérjetartalma alapján mindenképpen az egészséges táplálkozás alapanyagául szolgál. Kuriózumképpen említhető, hogy 100 gramm strucchúsban háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában, mégpedig olyan formában, hogy az emberi szervezetbe - hoszszadalmas tranzakciók nélkül - azonnal be tud épülni, és elősegíti a vörösvértestek képződését.
A strucc húsának jellegzetességei:
A strucc húsa alkalmas az általunk eddig ismert és fogyasztott összes húsétel elkészítésére. Saját, jellegzetes íze van minden testrészének, mely vadhúsra emlékeztet. A hús színe vörös, a fiatal marha húsára hasonlít. Kalória és energia szegény, koleszterin tartalma kicsi. A hús rostjai között nincsenek zsírszövetek. A felhasználásra kerülő húst ajánlatos az elkészítés előtt 24 órával bepácolni. Felhasználáskor 5-10 dekagrammal többet számítsunk a szokásos adagnál. A strucc étkezési célra felhasználható részei:
ALSÓ COMB: a marhalábszárhoz hasonló, inas hús. Elsősorban pörköltnek, levesnek, apró és darálthúsnak kiváló.
FELSŐ COMB: az izomkötegeket könnyen szét lehet választani. lehártyázva, szeletelve kitűnő steak!
A HÁT HÚSA: színhús, amelye minden húsételnek alkalmas. Hasonló a marhafelsálhoz.
NYAK: ugyanannyi csigolyából áll, mint a csirke nyaka, de sokkal több hús van rajta. A marhafarokra megtévesztésig hasonlít. Rendkívül jó leves főzhető belőle.
ZÚZA: a szárnyasok zúzájára hasonlít, de lényegesen nagyobb, kb. 1-1,5 kg. A belőle készült pörkölt igen kiadós.
MÁJ: súlya 1-1,5 kg. Mindenféle májétel elkészíthető belőle. Puhább mint a többi máj, jellegzetes íze miatt különleges csemege!
SZÍV: szintén a szárnyasokhoz hasonló, de nagyobb azoknál. Elkészítésének módja is hasonló.
GYOMOR: a marhabendőhöz hasonlít de annál húsosabb. A pacal kedvelői imádni fogják!
Elkészítése –delikátesz volta miatt – új kihívást jelent a konyha magyar mestereinek! Itt a lehetőség számukra, hogy új ételeket alkossanak, nevük minél előbb ismert legyen a gasztronómia szerelmeseinek körében.
|
|